Kysy meiltä, me vastaamme!

Koska seuraavan kesän Kesälukiot-esite ilmestyy?

Esite valmistuu vuosittain tammikuun lopussa. Voit tilata esitteitä ja selata viimeisintä esitettä sähköisesti. Alustava kesälukio-ohjelma julkaistaan jo loppuvuodesta muun muassa näillä nettisivuilla (poikkeuksellisesti alustavaa ohjelmaa ei julkaistu 2021 COVID-19-pandemian vuoksi).

Mistä saan lisätietoja ensi kesän kesälukioista?

Jo ennen Kesälukiot-esitteen julkaisua löydät tietoa kesälukioista näiltä nettisivuilta. Voit aina soittaa, lähettää sähköpostia tai vaikkapa täyttää Kesälukioseuran palautelomakkeen kysyäksesi lisää. Uusinta Kesälukiot-esitettä voit myös selailla sähköisesti ja tilata kotiisi/kouluusi.

Seuran yhteystiedot:

Kesälukioseura
Mariankatu 7 C 1
00170 Helsinki
puh. 09 686 0770 (tiedustelut, toimisto)
toimisto (at) kesalukioseura.fi
kesalukioseura.fi

Mikä Kesälukioseura on?

Kesälukioseura on toiminut kesälukioiden keskusjärjestönä vuodesta 1965. Se on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, aatteellinen (pedagogisia uudistuksia ja kokeiluja ajava) koulutusjärjestö, jonka jäsenenä on 15 opettaja-, opiskelija-, nuoriso- ja sivistysjärjestöä. Kesälukioiden lisäksi se järjestää oman äidinkielen kursseja Suomessa asuville pakolaislapsille ja –nuorille. Seura saa toiminta-avustusta opetusministeriöltä ja STEA:lta.

Kesälukioseura sekä järjestää kesälukioita itse että kokoaa yhteen muiden toimijoiden — pääasiassa kansanopistojen ja koulujen — kesälukioita tukien niiden järjestämistä, kehittämistä ja viestintää. Kesälukioseura edellyttää, että myöskään yhteistyöjärjestäjien kesälukiotoiminta ei tavoittele voittoa.

Katso lisätietoja Kesälukioseuran nettisivuilta osoitteesta kesalukioseura.fi.
Tutustu myös järjestön 40-vuotishistoriikkiin (2005).

Voiko kesälukiossa suorittaa lukion opintoja?

Kyllä voi. Kesälukiosta riippuen voit suorittaa yhdessä 1—2 viikon kestoisessa kesälukiossa 1—3 pakollista, syventävää tai soveltavaa lukiokurssia tai -opintojaksoa. On vain muutama poikkeus (erityisesti ulkosuomalaisille ja paluumuuttajille suunnattu Suomen kielen ja kulttuurin kesälukio sekä maahanmuuttajille suunnatut kesälukiot), joissa opetusta ei ole jaoteltu kursseihin tai opintojaksoihin, vaan ohjelma on yhtenäinen ja leirimäinen.

Voit kuitenkin hyvin tulla kesälukioon myös vaikket välittäisi opintosuorituksista. Osallistut tällöin kaikkeen samaan ohjelmaan kuin muut.

Katso lisää: opiskelu kesälukiossa.

Miten kesälukio-opinnot luetaan hyväksi omassa koulussa?

Lukiolaki oikeuttaa opiskelijan hyväksilukemaan tutkintoonsa muualla suoritetut lukiokurssit, jotka ovat tavoitteiltaan, sisällöltään ja arviointinsa puolesta lukion opetussuunnitelman mukaisia. Sovi varmuuden vuoksi asiasta aina etukäteen oman koulusi rehtorin tai aineenopettajan kanssa. Saat kesälukion päätyttyä todistuksen opintosuorituksistasi. Katso lisää: opiskelu kesälukiossa.

Missä kesälukioita järjestetään?

Eri puolilla Suomea ja ulkomailla. Katso: Kesälukiot.

Järjestetäänkö pääkaupunkiseudulla kesälukiota?

Kyllä. Katso: kesälukiot pääkaupunkiseudulla.

Milloin kesälukioihin haetaan?

Hakuajat vaihtelevat kesälukioittain tammi–kesäkuun välisenä aikana. Eri kesälukioissa on eri hakuajat, joten on syytä olla tarkkana. Monien ulkomaan kesälukioiden hakuajat päättyvät jo maaliskuussa. Katso: Kesälukiot

Kuinka kauan kesälukio kestää?

Kesälukiot ovat 1–2 viikon mittaisia.

Mitä kesälukio-opiskelu maksaa ja mitä maksu sisältää?

Kotimaassa järjestettävien kesälukioiden osallistumismaksut vaihtelevat kesälukion pituudesta ja ohjelmasta riippuen. Hintataso on keskimäärin noin 390–500 €. Hintaan kuuluvat majoitus, ruokailut, opetus, opetusmateriaali ja retket. Ulkomailla järjestettävien kesälukioiden osallistumismaksu (tavallisesti 800–900 €) sisältää lisäksi edestakaisen ryhmämatkan kustannukset Helsingistä kohteeseen. Mistä osallistumismaksut muodostuvat ja miksi kesälukiot maksavat? Katso: osallistumismaksut.

Mitkä kesälukiot soveltuvat ulkosuomalaisille tai paluumuuttajille?

Suomi toisena kielenä -opintoja tarjotaan useissa kesälukioissa (katso kesälukiot aineittain), ja lisäksi erityisesti Suomen kielen ja kulttuurin kesälukio on suunnattu paluumuuttajille ja ulkosuomalaisille. Ulkosuomalaiset ja paluumuuttajat, joilla suomen kielen taito on jo kohtalaisen vahva, voivat osallistua kaikkiin kesälukioihin ja syventää osaamistaan eri aineissa.