SUOMEN KIELEN JA KULTTUURIN KESÄLUKIO

Eurajoki
23.–29.7.2024

KOHDERYHMÄ
15–19-vuotiaat ulkosuomalaiset, paluumuuttajat ja muut suomen kielestä ja kulttuurista tai opiskelusta Suomessa kiinnostuneet nuoret 

JÄRJESTÄJÄ
Kesälukioseura ry

KURSSIPAIKKA
EKO-opisto, Eurajoki

KESÄLUKIOON HAKEMINEN
Täytä hakulomake verkossa 26.5. mennessä. Tämän jälkeenkin voi tiedustella vapaita paikkoja.

LISÄTIETOJA
Kesälukioseura,
+358 40 757 0481,
toimisto (at) kesalukioseura.fi

OSALLISTUMISMAKSU (lue lisää osallistumismaksusta)
500 € (sis. majoitus täydellä ylläpidolla, opetus, retket, oppimateriaali ja vapaa-ajan ohjelma)

Kesälukio-opintoihin myönnetään apurahoja taloudellisin ja sosiaalisin perustein. Ano apurahaa.

Lue peruutusehdot.

 

HUOM! Kesälukio järjestetään, jos osallistujia on vähintään 20. Kaikki hakijat eivät välttämättä mahdu mukaan.

Onko sinulla suomalaiset sukujuuret?
Haluatko kehittää suomen kielen taitoasi?
Suunnitteletko paluumuuttoa Suomeen?
Kaipaatko uusia kansainvälisiä kavereita?

Miksi kesälukioon?

Suomen kielen ja kulttuurin kesälukiossa harjoitat ja ylläpidät kielitaitoasi sekä oppitunneilla että vapaa-ajan ohjelman aikana. Samalla opit lisää suomalaisesta kulttuurista ja yhteiskunnasta ja pohdit omaa suhdettasi suomalaisuuteen. Kuulet myös opiskelumahdollisuuksista Suomessa.

Monien mielestä parasta on kuitenkin tavata muita kansainvälisiä nuoria, joilla on yhteys Suomeen!

Saapumisesta kesälukioon tulee huolehtia itse, mutta Kesälukioseura etsii sopivat bussi- ja junavuorot yleisimmistä saapumissuunnista valmiiksi, ja opettajat saattavat osallistujia läheisiltä pysäkeiltä, tarvittaessa omakustanteisen kimppataksin avulla. Myös kimppakyydeistä voi sopia, jos niin toivoo.

Kenelle tämä sopii?

Kesälukio on erityisesti suunnattu ulkosuomalaisille, mutta tervetulleita ovat kaikki suomen kielestä ja kulttuurista kiinnostuneet nuoret. Kesälukiossa tehdään ja toimitaan paljon, joten se sopii sujuvasti suomea puhuvien lisäksi myös vasta aloitteleville, joita onkin yleensä mukana muutamia.

Suomen kielen ja kulttuurin kesälukiossa keskitytään varsinkin suulliseen kielitaitoon, vaikka hieman kirjoitetaankin. Jos haluat kehittää erityisesti kirjallisia taitojasi esimerkiksi Suomessa opiskelua varten, saattaa hieman koulumaisempi S2-kesälukio sopia sinulle.

Opetus

Monipuolista opetusta on noin viisi tuntia päivässä. Innostava opettajatiimi muodostuu suomen kielen ja muiden alojen opettajista ja asiantuntijoista.

Toiminnallinen, elekieltä ja käytännön tilanteita hyödyntävä opetus soveltuu eritasoisille suomen kielen oppijoille, ja oppitunneilla käsitellään osallistujien kielitaidon mukaisia sisältöjä. Yhteisen ohjelman lisäksi ryhmää voidaan myös tarpeen mukaan jakaa tason ja kiinnostusten mukaan.

Keskeistä on toimiminen suomen kielellä. Osallistujan sanasto karttuu, peruskielioppi lujittuu ja suomenkielinen ilmaisu vahvistuu.

Muu ohjelma

Kesälukiossa lomittuvat oppitunnit ja oppimista tukeva muu ohjattu toiminta, sillä kieltä ja kulttuuria ei tarvitse eikä kannatakaan opiskella luokkahuoneessa istuen. Ohjelmassa on työpajoja, retkiä, luonnossa liikkumista, sisä- ja ulkopelejä, perinneherkkuja ja Suomen kesästä nauttimista mm. saunoen.

Opin paljon puhumaan sekä kirjoittamaan suomeksi. Oli tosi kiva leiri. Sain monta uutta kaveria. Suosittelen kaikille ulkosuomalaisille.

Sasa, Suomen kielen ja kulttuurin kesälukio 2022

Meille palautui niin iloinen ja uusista ulkosuomalaisista kavereistaan onnellinen poika, jonka suomenkielen taidot ovat parantuneet ja suomalainen identiteetti vahvistunut! Olette onnistuneet nuorten yhteishengen luomisessa, joka ei nykyään ehkä ole enää niin yksinkertaista, kun jokainen voisi myös uppoutua älylaitteeseensa.

Myös leirillä opitut tiedot ovat herättäneet ajatuksia ja keskustelua myös nyt perheemme lomalla Suomessa.

Johanna, Suomen kielen ja kulttuurin kesälukiolaisen 2023 äiti