Oppiminen kiinnostaa, vaikka lentäminen ahdistaa?

Haluaisitko ulkomaan kesälukioon, mutta lentäminen arveluttaa? Lentoliikenne kiihdyttää ilmastonmuutosta aiheuttamalla päästöjä ja muita haittoja, joita ei todellisuudessa voi helposti hyvittää rahalla.

Uskomme kuitenkin, että yksi parhaista käytöistä lentokilometreille on mahdollistaa aito kulttuurienvälinen kohtaaminen ja ystävystyminen, maailmankatsomuksen avartaminen ja kokemusoppiminen nuorille, joilla ei muutoin välttämättä ole mahdollisuutta vastaavaan kokemukseen.

Toivomme, että mahdollisimman moni ulkomaan kesälukioon lähtijä auttaisi meitä hyvittämään eli kompensoimaan lentojen päästöjä. Vaikkei ratkaisu ole täydellinen, ainakin voimme näin tehdä jotakin. Tällä hetkellä emme pysty hyvittämään kaikkien lentojen päästöjä vuosibudjetistamme, sillä toimintamme on valtion rahoittamaa eikä tuota voittoa.

Kuinka hyvität omat lentosi

Voit halutessasi ruksittaa kesälukion hakulomakkeella haluavasi hyvittää lentojesi päästöt. Lisäämme tällöin kompensaatiosumman laskuusi.

Yhdistämme kompensaatioon lahjoitetut rahat ja ohjaamme ne lyhentämättöminä projekteihin, jotka torjuvat maailmanlaajuisesti ilmastonmuutosta ja samalla sen sosiaalisia ja ympäristövaikutuksia etenkin kehittyvissä maissa. Lopulliset projektit valitsemme huolella lentoyhtiöiden tarjoamien vaihtoehtojen ulkopuolelta (kuten Atmosfair ja WWF:n suosittelema Gold Standard). Projektit voivat keskittyä sitomaan hiiltä ja suojelemaan eliölajeja, esimerkiksi monimuotoisia metsiä istuttamalla, tai vähentämään päästöjä toisaalla, esimerkiksi tukemalla fossiilisten energianlähteiden korvaamista uusiutuvilla energianlähteillä.

Kesälukiolentojen päästöt ja hyvityssummat (Atmosfair)

Lentojen ilmastovaikutus hlöä kohden: 254 kg CO2*
(Suora lento)
Hyvityssumma: 10 € 

*Luvussa huomioitu muunnettuna seuraavat vaikutukset:
Lentomatka: 1040 km
Lennon maksimikorkeus: 12,5 km
CO₂-päästöt: 130 kg
Tiivistymisjuovien, otsoninmuodostumisen ym. ilmastovaikutukset: 123 kg

Lentojen ilmastovaikutus hlöä kohden: 816 kg CO2*
Hyvityssumma: 19 €

*Luvussa huomioitu muunnettuna seuraavat vaikutukset:
Lentomatka: 3534 km
Lennon maksimikorkeus: 12,5 km
CO₂-päästöt: 303 kg
Tiivistymisjuovien, otsoninmuodostumisen ym. ilmastovaikutukset: 512 kg

Lentojen ilmastovaikutus hlöä kohden: 1662 kg CO2*
(Välilasku Pariisissa)
Hyvityssumma: 39 €

*Luvussa huomioitu muunnettuna seuraavat vaikutukset:
Lentomatka: 7214 km
Lennon maksimikorkeus: 12,5 km
CO₂-päästöt: 617 kg
Tiivistymisjuovien, otsoninmuodostumisen ym. ilmastovaikutukset: 1045 kg

Lentojen ilmastovaikutus hlöä kohden: 717 kg CO2*
Hyvityssumma: 17 €

*Luvussa huomioitu muunnettuna seuraavat vaikutukset:
Lentomatka: 3 112 km
Lennon maksimikorkeus: 12,1 km
CO₂-päästöt: 270 kg
Tiivistymisjuovien, otsoninmuodostumisen ym. ilmastovaikutukset: 447 kg

Kuinka hyvityssummat on laskettu

Arvioimme lentojen ilmastovaikutukset keskimääräisinä ryhmämatkojen päästöinä henkilöä kohden käyttäen saksalaisen Atmosfairin laskuria. Tiukka laskuri huomioi myös muut kasvihuonekaasut kuin hiilidioksidin sekä sen, että ylhäällä ilmakehässä päästöt aiheuttavat enemmän ilmaston lämpenemistä kuin alempana lennettäessä.

Eri projekteissa hinta kompensoitua CO2-tonnia (sis. muut vaikutukset CO2:ksi muunnettuna) kohden vaihtelee. Hyvityssumma on laskettu korkeimman hinnan mukaan, eli lentosi voi teoriassa olla jopa hiilinegatiivinen, sillä koko rahalla kompensoidaan.

Huomaathan, että vaikka kaikkien ilmastonmuutosta torjuvien kompensaatioprojektien täysi potentiaali saavutettaisiin vuosittain, eivät ne riitä hyvittämään maailman lentoliikenteen hiilipäästöistä kuin pienen osan. Etenkin Suomessa eniten voit tehdä vähentämällä päästöjä jo alun perin.

Mitä voisimme tehdä paremmin

Tulevaisuudessa Kesälukioseura haluaa laskea yhä kattavammin hiilidioksidipäästöt kaikissa omissa kesälukioissaan. Tähän ei kuitenkaan ole olemassa valmiita laskureita, vaan etsimme asiantuntevaa yhteistyökumppania, joka auttaisi todellisten päästöjen laskemisessa. Tutkimme myös mahdollisuutta sisällyttää ainakin lentojen hiilijalanjäljen osittainen hyvittäminen osaksi opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän vuosiavustuksen budjettia. Tietenkin pyrimme myös suunnittelemaan kesälukioiden käytännön järjestelyt niin, että päästöt pienenevät.

Mitä muuta sinä voit tehdä

Voit myös itse pienentää osallistumisesi ilmastovaikutuksia. Voit esimerkiksi suosia junaliikennettä kun saavut kesälukioon, jättää matkavaatteiden shoppailun väliin ja ilmoittaa kesälukioon kasvis- tai vegaaniruokavalion. Huomaathan, että osassa ulkomaan kohteita vegaaniruokavalio on vielä harvinaisuus, mutta voit aina itse auttaa viemällä tuliaisia ja kertomalla isännillesi lisää vegaanikokkailusta. Kokemuksemme mukaan erilaiset ruokavaliot huomioidaan myös näissä maissa mielellään, vaikka haparointia vielä olisikin.