Oppiminen kiinnostaa, vaikka lentäminen ahdistaa?

Lentoliikenne kiihdyttää ilmastonmuutosta aiheuttamalla päästöjä ja muita haittoja, joita ei todellisuudessa voi helposti hyvittää rahalla.

Uskomme kuitenkin, että yksi parhaista käytöistä lentokilometreille on mahdollistaa aito kulttuurienvälinen kohtaaminen ja ystävystyminen, maailmankatsomuksen avartaminen ja kokemusoppiminen nuorille, joilla ei muutoin välttämättä ole mahdollisuutta vastaavaan kokemukseen.

Toivomme kuitenkin, että mahdollisimman moni ulkomaan kesälukioon lähtijä auttaisi meitä hyvittämään eli kompensoimaan lentojen päästöjä. Vaikkei ratkaisu ole täydellinen, ainakin voimme näin tehdä jotakin. Tällä hetkellä emme pysty hyvittämään kaikkien lentojen päästöjä vuosibudjetistamme, sillä toimintamme on valtion rahoittamaa eikä tuota voittoa.

Kuinka hyvität omat lentosi

Voit halutessasi ruksittaa kesälukion hakulomakkeella haluavasi hyvittää a) puolet lentojesi päästöistä, b) kaikki lentojesi päästöt tai c) toisenkin osallistujan lentojen päästöt. Lisäämme tällöin kompensaatiosumman laskuusi.

Yhdistämme kompensaatioon lahjoitetut rahat ja ohjaamme ne lyhentämättöminä projekteihin, jotka torjuvat maailmanlaajuisesti ilmastonmuutosta ja samalla sen sosiaalisia ja ympäristövaikutuksia etenkin kehittyvissä maissa.

Lopulliset projektit valitsemme huolella lentoyhtiöiden tarjoamien vaihtoehtojen ulkopuolelta (kuten Atmosfair ja WWF:n suosittelema Gold Standard). Projektit voivat keskittyä sitomaan hiiltä ja suojelemaan eliölajeja, esimerkiksi monimuotoisia metsiä istuttamalla, tai vähentämään päästöjä toisaalla, esimerkiksi tukemalla fossiilisten energianlähteiden korvaamista uusiutuvilla energianlähteillä tai köyhien kotien runsaspäästöisiä keittoliesiä tehokkaammilla liesillä.

Kuinka hyvityssummat on laskettu

Arvioimme lentojen ilmastovaikutukset keskimääräisinä ryhmämatkojen päästöinä henkilöä kohden käyttäen saksalaisen Atmosfairin laskuria. Tiukka laskuri huomioi myös muut kasvihuonekaasut kuin hiilidioksidin sekä sen, että ylhäällä ilmakehässä päästöt aiheuttavat enemmän ilmaston lämpenemistä kuin alempana lennettäessä. Lentoyhtiöiden omat laskurit arvioivat usein lentojen päästöt jopa alle puoleen laskelmiemme arvosta, sillä niissä on saatettu huomioida vain suorat CO2-päästöt.

Eri projekteissa hinta kompensoitua CO2-tonnia (sis. muut vaikutukset CO2:ksi muunnettuna) kohden vaihtelee n. 9–23 € välillä. Hyvityssumma on laskettu 23 €/1000 kg hiilidioksidia mukaan, eli lentosi voi teoriassa olla jopa hiilinegatiivinen, sillä koko rahalla kompensoidaan.

Huomaathan, että vaikka kaikkien ilmastonmuutosta torjuvien kompensaatioprojektien täysi potentiaali saavutettaisiin vuosittain, eivät ne riitä hyvittämään maailman lentoliikenteen hiilipäästöistä kuin pienen osan. Etenkin Suomessa eniten voit tehdä vähentämällä päästöjä jo alun perin.

Kesälukiolentojen päästöt ja hyvityssummat (Atmosfair)

Lentojen ilmastovaikutus hlöä kohden: 73 kg CO2*
Hyvityssumma: 2 € (0,073 CO2-tonnia x 23 €/CO2-tonni)

*Luvussa huomioitu muunnettuna seuraavat vaikutukset:
Lentomatka: 1040 km
Lennon maksimikorkeus: 7600 km
CO₂-päästöt: 73 kg
Tiivistymisjuovien, otsoninmuodostumisen ym. ilmastovaikutukset: 0 kg

Lentojen ilmastovaikutus hlöä kohden: 526 kg CO2*
Hyvityssumma: 13 € (0,526 CO2-tonnia x 23 €/CO2-tonni)

*Luvussa huomioitu muunnettuna seuraavat vaikutukset:
Lentomatka: 3 112 km
Lennon maksimikorkeus: 12,1 km
CO₂-päästöt: 198,4 kg
Tiivistymisjuovien, otsoninmuodostumisen ym. ilmastovaikutukset: 327,2 kg

Lentojen ilmastovaikutus hlöä kohden: 1 006 kg CO2*
Hyvityssumma: 24 € (1,006 CO2-tonnia x 23 €/CO2-tonni)

*Luvussa huomioitu muunnettuna seuraavat vaikutukset:
Lentomatka: 5 986 km
Lennon maksimikorkeus: 12,1 km
CO₂-päästöt: 356,5 kg
Tiivistymisjuovien, otsoninmuodostumisen ym. ilmastovaikutukset: 649,9 kg

Lentojen ilmastovaikutus hlöä kohden: 1005 kg CO2*
Hyvityssumma: 24 € (1,005 CO2-tonnia x 23 €/CO2-tonni)

*Luvussa huomioitu muunnettuna seuraavat vaikutukset:
Lentomatka: 4282 km
Lennon maksimikorkeus: 12,5 km
CO₂-päästöt: 407,8 kg
Tiivistymisjuovien, otsoninmuodostumisen ym. ilmastovaikutukset: 597,6 kg

Lentojen ilmastovaikutus hlöä kohden: 574 kg CO2*
Hyvityssumma: 14 € (0,574 CO2-tonnia x 23 €/CO2-tonni)

*Luvussa huomioitu muunnettuna seuraavat vaikutukset:
Lentomatka: 3 534 km
Lennon maksimikorkeus: 12,1 km
CO₂-päästöt: 213,3 kg
Tiivistymisjuovien, otsoninmuodostumisen ym. ilmastovaikutukset: 360,7 kg

Lentojen ilmastovaikutus hlöä kohden: 3 681 kg CO2*
Hyvityssumma: 85 € (3,681 CO2-tonnia x 23 €/CO2-tonni)

*Luvussa huomioitu muunnettuna seuraavat vaikutukset:
Lentomatka: 22 000 km
Lennon maksimikorkeus: 13,1 km
CO₂-päästöt: 1 266,9 kg
Tiivistymisjuovien, otsoninmuodostumisen ym. ilmastovaikutukset: 2 413,7 kg

Mitä voisimme tehdä paremmin

Tulevaisuudessa Kesälukioseura haluaa laskea yhä kattavammin hiilidioksidipäästöt kaikissa omissa kesälukioissaan. Tähän ei kuitenkaan ole olemassa valmiita laskureita, vaan etsimme asiantuntevaa yhteistyökumppania, joka auttaisi todellisten päästöjen laskemisessa. Tutkimme myös mahdollisuutta sisällyttää ainakin lentojen hiilijalanjäljen osittainen hyvittäminen osaksi opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän vuosiavustuksen budjettia. Tietenkin pyrimme myös suunnittelemaan kesälukioiden käytännön järjestelyt niin, että päästöt pienenevät.

Mitä muuta sinä voit tehdä

Voit myös itse pienentää osallistumisesi ilmastovaikutuksia. Voit esimerkiksi suosia junaliikennettä kun saavut kesälukioon, jättää matkavaatteiden shoppailun väliin ja ilmoittaa kesälukioon kasvis- tai vegaaniruokavalion. Huomaathan, että osassa ulkomaan kohteita vegaaniruokavalio on vielä harvinaisuus, mutta voit aina itse auttaa viemällä tuliaisia ja kertomalla isännillesi lisää vegaanikokkailusta. Kokemuksemme mukaan erilaiset ruokavaliot huomioidaan myös näissä maissa mielellään, vaikka haparointia vielä olisikin.