SOMMAR-
GYMNASIET
I ÖSTRA NYLAND

Borgå 25.7.–6.8.2022

Läs, hur pandemin påverkar sommargymnasier (på svenska/finska/engelska).

MÅLGRUPP
Abiturienter, gymnasieelever, studenter och andra som vill för- kovra sig i ämnena som erbjuds.

REKTOR
Kursplanerare Nina Wackström

ARRANGÖREN
Borgå folkakademi (Akan)

Borgå folkakademi, nina.wackstrom@akan.fi, 040 5687027

ANMÄLNINGAR
Fyll i ansökningsblanketten på akan.fi (tas också emot på denna webbplats). Sista anmälningsdag är 8.6. Deltagarna antas i anmälningsordning.

STUDIEAVGIFT (läs mer om studieavgifter)
Helpension (begränsad tillgång) (inkl. undervisning, 2 personers rum, måltiderna)
490 €/1 ämne
640 €/2 ämnen
980 €/3 ämnen
Utan helpension (inkl. undervisning, lunch och kaffe)
200 €/1 ämne
350 €/2 ämnen
500 €/3 ämnen

Eventuella mindre materialutgifter kan tillkomma.

Ansök om ett stipendium.

Avbokningar: Avboka ditt deltagande senast 8.6.2022. Annullering av deltagande senare än 8.6.2022 beaktas inte utan giltig orsak (ss. sjukdom; läkarintyg krävs). Kursavgiften faktureras, och betalas inte tillbaka vid annullering utan giltig orsak.

Kom med och preppa dig inför studentskrivningarna! Bli bättre på text- och läskompetensuppgifter, känn dig säkrare i finskan och långa matematiken.

Det här kan du göra i juli-augusti, i Borgå. Du träffar nya vänner och får uppleva nya platser och sommaraktiviteter. Närstudier i liten grupp, i trygg miljö, med helpension.

Undervisning

Abi-kurserna planeras så, att det är möjligt att delta i alla. Kurserna ordnas dagtid mellan kl 8.30 och ca 17. En kurs omfattar 30 lektionstimmar närstudier, och 6-8 timmar distansstudier och –uppgifter, den totala omfattningen är 38 timmar.

Kursen i matematik ordnas den första veckan 25–30.7; kurserna i finska och modersmål parallellt under den andra veckan 1–6.8.

Du kan välja 1–3 ämnen.

MODERSMÅL Abi-repetition
Kursens mål: Att utveckla färdigheter i skriv- och läskompetens, genom att analysera, tolka, och producera olika slag av texter. Att fördjupa kunskaper i modersmål inför studentskrivningarna.
Kursens innehåll: Öva upp din textkompetens. Du får analysera och tolka texter av olika slag och fördjupa och utveckla förmågan att uttrycka dig i skrift.
Läraren: Louise Nygård

A-FINSKA Abi-repetition
Kursens mål: Att fördjupa kunskaper i finsk grammatik och språkliga strukturer. Att öva upp läs- och hörförståelse och skrivvana inför studentexamen.
Kursens innehåll: Repetition av central grammatik och strukturer, provuppgifter, uppsatser och skrivövningar inför studentexamen.
Läraren: Elisa Niinistö

MATEMATIK, LÅNG Abi-repetition
Kursens mål: Att förbereda dig för studentprovet i matematik genom att repetera det centrala i gymnasiets lärokurs. Genom övningar fördjupar du dina kunskaper.
Kursens innehåll: Repetition av centrala delar av den långa kursen i matematik. Övningar med gamla studentexamensuppgifter.
Läraren: Anna Sjöblom

Borgå folkakademi förbehåller sig rätten till ändringar i kursutbudet.

Övriga aktiviteter

Bastukvällar, bollspel, ledda utfärder/guidning till intressanta ställen i Borgå och östra Nyland.

Studierna var riktigt ok men det mest fantastiska var nog de personer jag lärde känna. Vänner för livet!

Elev på Sommargymnasiet i östra Nyland 2021

Det var jätteroligt att studera på sommargymnasiet. Förnyade inlärningssätt på gymnasiet gjorde inlärningen intressantare. Fritidsaktiviterna var också roliga och jag fick nya vänner.

Elev på Sommargymnasiet i östra Nyland 2019