SOMMAR-
GYMNASIET
I ÖSTRA NYLAND

Borgå 29.7.–3.8.2024

MÅLGRUPP
Abiturienter, gymnasieelever, studenter och andra som vill förkovra sig i ämnena som erbjuds

REKTOR
Kursplanerare Nina Wackström

ARRANGÖREN
Borgå folkakademi (Akan)

INFORMATION
Nina Wackström:
nina.wackstrom@akan.fi,
040 568 7027

ANMÄLNINGAR
Anmäla dig direkt på akan.fi eller fyll i blanketten på kesalukio.fi senast 5.6. Plats för kurser i finska och matte finns, anmäl dig senast 17.6!

STUDIEAVGIFT (läs mer om studieavgifter)
Helpension, begränsad tillgång (inkl. undervisning, 2 personers rum, måltiderna, fritidsaktivitet)
490 € / 1 ämne
640 € / 2 ämnen
Utan helpension (inkl. undervisning, lunch och kaffe)
200 € / 1 ämne
350 € / 2 ämnen

Eventuella mindre materialutgifter kan tillkomma.

Avbokningar: Vi uppbär en anmälningsavgift på 100 €. Avgiften räknas senare till godo. Annullering av deltagande senare än 6.6.2024 beaktas inte utan giltig orsak.

Varje kurs måste ha 12 deltagare för att kunna genomföras.

Kom med och preppa dig inför studentskrivningarna! Bli bättre på text- och läskompetensuppgifter, känn dig säkrare i finskan och den korta matematiken.

Det här kan du göra i juli-augusti i Borgå. Du träffar nya vänner och får uppleva nya platser och sommaraktiviteter. Närstudier i liten grupp, i trygg miljö, med möjlighet till helpension.

Undervisning

Abi-kurserna planeras så, att det är möjligt att delta i två kurser. Du kan kombinera kursen i modersmål med kursen i finska eller matematik.

Kurserna ordnas dagtid 29.7–3.8 mellan kl 8.30 och ca 17.

En kurs omfattar 30 lektionstimmar närstudier och 6–8 timmar distansstudier och –uppgifter. Den totala omfattningen är 38 timmar (2 studiepoäng).

Du kan välja ett eller två ämnen (MOabi + FINAabi eller MOabi + MABabi).

MODERSMÅL Abi-repetition (MOabi) – FULLT
Kursens mål: Att utveckla deltagarnas färdigheter i skriv- och läskompetens, genom att analysera, tolka, och producera olika slag av texter. Att fördjupa deltagarnas kunskaper i modersmål inför studentskrivningarna.
Kursens innehåll: Repetiton av central grammatik och språkliga strukturer, provuppgifter, uppsatser och skrivövningar inför studentexamen
Läraren: FM Louise Nygård

A-FINSKA Abi-repetition (FINAabi)
Kursens mål: Att fördjupa deltagarnas kunskaper i finsk grammatik och språkliga strukturer. Att öva upp deltagarnas läs- och hörförståelse och skrivvana inför studentexamen.
Kursens innehåll: Repetiton av central grammatik och språkliga strukturer, provuppgifter, uppsatser och skrivövningar inför studentexamen.
Läraren: Elisa Niinistö

MATEMATIK, KORT Abi-repetition (MABabi)
Kursens mål: Att förbereda deltagarna för studentprovet i matematik genom att repetera det centrala i gymnasiets korta lärokurs. Genom övningar fördjupar deltagarna sina kunskaper.
Kursens innehåll: Repetition av centrala delar av den korta kursen i matematik. Övningar med gamla studentexamensuppgifter.
Läraren: Anna Sjöblom

Borgå folkakademi förbehåller sig rätten till ändringar i kursutbudet.

Övriga aktiviteter

Gemensamt fritidsprogram enligt deltagarnas önskemål, t.ex. bastukvällar, bollspel, ledda utfärder/guidning till intressanta ställen i Borgå och östra Nyland.

Studierna var riktigt ok men det mest fantastiska var nog de personer jag lärde känna. Vänner för livet!

Elev på Sommargymnasiet i östra Nyland 2021

 

Det var jätteroligt att studera på sommargymnasiet. Förnyade inlärningssätt på gymnasiet gjorde inlärningen intressantare. Fritidsaktiviterna var också roliga och jag fick nya vänner.

Elev på Sommargymnasiet i östra Nyland 2019