KOVIEN TIETEIDEN ETÄKESÄLUKIO
Etäopetus
23.6.–4.7.2025
KOHDERYHMÄ
Lukiolaiset, ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvat, aikuisopiskelijat ja jatko-opintoihin siirtyvät
KESÄLUKIOON HAKEMINEN
Ilmoittaudu Alkio-opiston kesälukiosivulla 2.6. mennessä
JÄRJESTÄJÄ
Alkio-opisto
LISÄTIETOJA
Teemu Säynäjäkangas
teemu.saynajakangas@alkio.fi
p. 040 714 3461
Kirsi Hintsanen
kirsi.hintsanen@alkio.fi
040 714 3459
Koulutussihteeri Seija Solonen
seija.solonen@alkio.fi
p. 040 714 3449
Lisätietoa Alkio-opiston sivuilla.
OSALLISTUMISMAKSU (lue lisää osallistumismaksusta)
169 €/1 opintojakso
271 €/2 opintojaksoa
(sis. reaaliaikainen etäopetus, lasku- ja tehtäväpajat, ohjaus, oheisohjelma, Abitti-kurssi)
Peruutusehdot:
16.6.2025 jälkeen veloitetaan koko kurssimaksu. Lääkärintodistuksella peruutus on mahdollista maksutta tämänkin jälkeen.
Huom! Opintojakso järjestetään, mikäli siinä on vähintään 10 osallistujaa.
Valmistaudutko yo-kokeisiin tai suunnitteletko jo lukion jälkeisiä opintoja? Haluatko lisää varmuutta luonnontieteisiin?
Kovien tieteiden etäkesälukiossa on tarjolla abikursseja biologiasta, fysiikasta, kemiasta ja matematiikasta. Nämä kurssit sopivat erinomaisesti myös jo lukio-opintonsa päättäneille, jatko-opintojaan aloittaville.
Kursseihin sisältyy oppitunteja, tehtävä- ja laskupajoja, ohjausta ja kotitehtäviä. Lisäksi valittavana on Abitti-kurssi, jossa on videoita ja tehtäviä teemakohtaisesti (matematiikka, fysiikka, kemia). Abitti-kurssi toteutetaan verkkokurssina ja se suositellaan suoritettavaksi ennen kesälukiota.
Kovien tieteiden etäkesälukion järjestää Alkio-opisto, joka on tunnettu laadukkaasta opetuksestaan ja yksilöllisestä ohjauksestaan. Ammattitaitoiset opettajamme opettavat tehokkaasti luonnontieteitä, sillä tiedämme, mitkä aiheet ovat erityisen vaikeita ja mihin kannattaa panostaa. Yksilöllinen ohjaus onnistuu meiltä myös etäyhteyden välityksellä. Kesälukiossa et pelkästään opi kaikkea uutta, vaan saat myös ystäviä ympäri Suomea!
Opetus
Kesälukio toteutetaan lukujärjestyksen mukaan verkkoympäristössä, missä opettajat ja opiskelijat kohtaavat reaaliaikaisesti oppitunneilla ja harjoitustöiden parissa.
Kunkin kertauskurssin laajuus on 38 oppituntia (2 opintopistettä), joista 28 opettajajohtoisia oppitunteja, 6 laskupajoja/tehtävien ohjaustunteja ja 4 itsenäisiä tehtäviä. Opetus vastaa valtakunnallisia opetussuunnitelman perusteita (LOPS2021).
Sovi valitsemiesi opintojaksojen hyväksilukemisesta etukäteen oman lukiosi rehtorin tai aineenopettajan kanssa.
Valitse 1–2 kurssia, korkeintaan yksi kummastakin ryhmästä:
Ryhmä 1: BIabi, FYabi
Ryhmä 2: KEabi, MAAabi
Kesälukion alustava lukujärjestys julkaistaan Alkio-opiston kesälukiosivulla.
BIOLOGIA Kertaus (BIabi)
Tavoitteet: Lisätä ymmärrystä keskeisistä biologian teorioista ja muodostaa selkeä kokonaiskuva biologiasta sekä ymmärtää eri kurssien sisältöjen keskinäiset yhteydet sekä soveltaa näitä tietoja. Lisäksi tavoitteena on kartoittaa oma osaamisen taso, jotta kurssin jälkeen tietää, mitä valmistautumista vielä tarvitsee ja miten kannattaa valmistautua kirjoituksiin.
Sisältö: Kurssilla kerrataan lukion oppimäärän keskeisiä teorioita ja harjoitellaan vastaustekniikkaa esimerkiksi tekemällä vanhoja ylioppilaskirjoitustehtäviä. Näiden avulla kehität ohjatusti tiedollisia ja taidollisia valmiuksiasi ylioppilaskirjoituksiin tai jatko-opintoihin. Kurssilla harjoitellaan myös digitaalisten järjestelmien käyttöä. Parhaan hyödyn kertauskurssista saatkin, jos olet jo suorittanut kaikki biologian kurssit/moduulit.
FYSIIKKA Kertaus (FYabi)
Tavoitteet: Oppia lukiofysiikan vaativia matemaattisia laskutaitoja, tulosten graafista esittämistä niin paperilla kuin sähköisessä koejärjestelmässä sekä ongelmanratkaisukykyä arkipäivän fysikaalisiin tilanteisiin.
Sisältö: Kurssilla kerrataan ja syvennetään ymmärrystä klassisen fysiikan alueella eli mekaniikassa sekä lämpö- ja aalto-opissa. Kokoamme yhteen lukiofysiikan moduulien FY1–FY5 sisällön käyttäen digitaalisia menetelmiä ja simulaatioita ilmiöiden havainnollistamisessa ja samalla harjoittelemme ylioppilaskokeen vastaustekniikkaa. Kurssilla on mahdollisuus käydä läpi toiveaiheita lukiofysiikan syventäviltä moduuleilta FY6–FY8.
Opettaja: Teemu Säynäjäkangas
KEMIA Kertaus (KEabi)
Tavoitteet: Oppia, ymmärtää ja sisäistää kemian moduulien 1–6 sisältöjä siten, että ymmärtämää kemiaa sekä sen sovellusten merkitystä jokapäiväisessä elämässä ja yhteiskunnassa. Konkreettisena tavoitteena on saada nostettua kemian osaamisen taso jatkokoulutuksen ja/tai YO-kokeen vaatimalle tasolle.
Sisältö: Kemian moduulien 1–6 kaikki OPS:ssa esiintyvät sisällöt tiivistetysti: aineen rakenne, jaksollinen järjestelmä, elektronirakenne, sidokset, ainemäärä, konsentraatio, liuoslaskut, stoikiometria, kaasulaskut, orgaanisen kemian yhdisteet ja niiden reaktiot, isomeria, metallien kemia (hapettuminen ja pelkistyminen), sähkökemia, kemiallinen tasapaino, vahvat ja heikot protolyytit, happo-emäsreaktiot ja titrauskäyrät.
MATEMATIIKKA, PITKÄ Abikertaus (MAAabi)
Tavoitteet: Kerrata ylioppilaskirjoitusten keskeisimpiä pitkän matematiikan sisältöjä ja kokonaisuuksia. Kurssin aikana on tavoitteena sisäistää sähköisen YO-koejärjestelmän vastaustekniikka matematiikan osalta.
Sisältö: Kurssilla laskemme vanhoja ylioppilaskirjoitustehtäviä sekä perehdymme sähköisen ylioppilaskokeen rakenteeseen ja tehtävätyyppeihin. Tehtävien teon lomassa tutustumme myös digitaalisiin apuvälineisiin kuten GeoGebra-sovellukseen.
+ ABITTI-KURSSI
Tällä kurssilla voit tutustua Abitin ja sen ohjelmien käyttöön harjoitustehtäviä tekemällä ja vastauksia laatimalla. Kurssin ohjevideoiden ja tehtävien avulla voit perehtyä matematiikan, fysiikan ja/tai kemian osalta sähköisen ylioppilaskokeen vastaustekniikkaan; saat itse valita, kuinka suuren osan kurssista suoritat.
Abitti-kurssi kannattaa suorittaa kesäkuun aikana ennen kesälukion aloitusta, jotta saat kesälukion kursseista ja laskupajoista parhaan mahdollisen hyödyn irti. Tällöin ei kesälukiokurssien aikana tarvitse käyttää aikaa ja vaivaa Abitti-ohjelmien haltuun ottamiseen. Kurssin on laajuudeltaan pienempi kuin 2 opintopistettä.
Kurssi on tarkoitettu Kovien tieteiden etäkesälukiolaisille, eikä sitä voi valita ainoana kurssina.
Muu ohjelma
Opetuksen ohella ohjelmaan kuuluu yhteistä vapaa-ajantoimintaa, tutustumistuokio, pelejä ja kesälukion päätöstilaisuus. Oheisohjelma kuuluu kurssimaksuun.
Kovien tieteiden etäkesälukion 2024 palautteissa antoisaksi koettiin mm.
– perustan saaminen yo-kokeisiin lukemista varten
Jo talvella pähkäilin, että miten saan kesällä opiskeltua syksyn ylioppilaskirjoituksiin, kun kesällä on niin suuri houkutus tehdä juuri kaikkea muuta. Tiesin, että pelkkä itseopiskelu ei tule riittämään, mutta ennen kirjoituksia en ehdi kertauskurssia käymään koulun puolesta. Onneksi äitini on töissä Alkio-opistolla ja sanoi ilmoittavansa minut Kovien tieteiden etäkesälukion matematiikan kertauskurssille, josta olikin paljon hyötyä. Se, että osa päivistä oli lyhyempiä ja joka toinen päivä koulu alkoi vasta iltapäivästä, edisti myös jaksamista, kun ei ollut joka aamu järkyttävää aamuväsymystä. Opetus oli kattavaa, ja yksityiskohtiinkin perehdyttiin, ja kaikkiin askarruttaviin aiheisiin sai heti asiantuntevaa opetusta ja vastauksia, jolloin myös opiskelijana tuli huomioitu olo. Kotitehtävät ja pajatehtävät olivat laaja-alaisia ja sopivan haastavia, ja mikäli niissä tuli ongelmia, sai apua heti.
Virva, Kovien tieteiden etäkesälukio 2023
Opiskelu kesälukiossa oli tiivistä, mutta tehokasta. Lyhyessä ajassa ehdittiin käydä paljon asiaa ja monta lukion kurssia sai opiskeltua jo etukäteen. Voisin ehdottomasti suositella kesälukiota kenelle tahansa, joka haluaa hyödyntää kesäloman ylimääräisenä tilaisuutena opiskella!
Hilma, Kovien tieteiden kesälukio 2020 (etäopetus)