ARKTISEN

Utsjoki 20.7.–1.8.2020

Koronavirustiedote

KESÄLUKIO PERUTTU
Koronarajoitteet ovat aiheuttaneet keskeisiä esteitä kesälukion toteuttamiseksi vuonna 2020. Arktisen aikavaelluksen kesälukio siirretään ensi vuoteen alustavasti aikavälille 19.–31.7.2021 ohjelmarungon pysyessä pääpiirteiltään samana.

Lue, kuinka pandemia vaikuttaa kesälukioihin.

Lukiolaiset, lukioon siirtyvät nuoret, muut toisen asteen opiskelijat ja aikuisopiskelijat

REHTORI
Emerituslehtori Juhani Harjunharja

JÄRJESTÄJÄT
Ohcejoga Utsjoen Ursa ry, Aikavaellus ry, Turun yliopisto ja Kesälukioseura

LISÄTIETOJA
Juhani Harjunharja, 040 1894910, juhani.harjunharja@pp.inet.fi.

Haku suljettu kesälukion peruuntumisen vuoksi.

OSALLISTUMISMAKSU (lue lisää)
Täysihoito: (sis. opetus, majoitus, ateriat, retki, vapaa-ajanohjelma)
350 €/1 kurssi
400 €/2 kurssia
Ilman täysihoitoa: (sis. opetus)
40 €/”puolikurssi” (alle 38 h)
70 €/kurssi (38 h)

Huom! Myönnämme apurahoja kesälukio-opintoihin.

Peruutusehdot:

Peruutus vähintään kolme viikkoa ennen kurssin alkua: kesälukiolta voi anoa osallistumismaksun palautusta (pois lukien käsittelykulut 50 €). Peruutus alle kolme viikkoa ennen kurssin alkua: osallistumismaksua ei palauteta.

Huom! Kesälukio järjestetään, jos siinä on vähintään 15 osallistujaa. Kaikki hakijat eivät välttämättä mahdu mukaan.

Aikavaellus ry logo
Ohcejoga Utsjoen Ursa ry logo
Turun yliopiston logo

Tule ammentamaan kesällä 2020 valmistuvan Arktinen aikavaellus -vaellusreitin aiheista ja oppimaan maailmankaikkeudesta huippuasiantuntijoiden johdolla! Tiede ja taide yhdistyvät eksoottisissa järvi- ja tunturimaisemissa Utsjoella.

Ohcejoga Utsjoen Ursa ry:n, Aikavaellus ry:n, Turun yliopiston ja Kesälukioseuran yhteistyönä syntyneessä uudessa kesälukiossa perehdytään maailmankaikkeuden, elämän edellytysten sekä Maa-planeetan ja sen eliökunnan syntyyn ja kehitykseen, unohtamatta Lapin tähtitaivaan mytologiaa.

Luonnontieteistä kiinnostuneet tutustuvat muun muassa tähtitiedettä ja biologiaa yhdistelevään Turun yliopiston tutkimusalaan, astrobiologiaan, Suomen johtavien asiantuntijoiden opastuksella. Taideaineisiin suuntautuneet puolestaan voivat keskittyä Lapin tähtitaivaan mytologiaan ja kansanperinteeseen kuva- ja valokuvataiteen näkökulmasta. Mahdollista on suorittaa myös molemmat kurssit. Iltaisin harrastetaan sirkus- ja musiikki-improvisaatiota tai filosofoidaan iltanuotiolla.

Loppujuhla rakennetaan yhdessä mm. sirkus- ja kuvataidetta sekä musiikkia yhdistäen.

Opetus tapahtuu Turun yliopiston Kevon tutkimuslaitoksen luonnonkauniissa järvi- ja tunturiympäristössä sekä Arktisen aikavaelluksen tunturiluonnon eksoottisilla luontopoluilla.

Valitse toinen kursseista tai yhdistele kesälukioon hyväksymisen yhteydessä jaettavasta ohjelmasta itsellesi sopiva kokonaisuus kurssien aiheista. Muiden TA-kurssien suorittaminen TA2:n sijaan saattaa myös olla mahdollista. Sovi hyväksilukemisesta etukäteen oman opinahjosi kanssa. Kurssien laajuus on 38 h.

Molemmilla kursseilla vaelletaan n. 14 km pitkä Arktinen aikavaelluspolku kahden päivän aikana. Vaelluksen aikana käsitellään kurssien sisältöjä.

TEEMAOPINNOT (FY/BI/GE) Astrobiologia (TO1)
Kurssin tavoite: Perehdyttää opiskelijan maailmankaikkeuden, Maa-planeetan ja sen eliökunnan syntyyn ja kehitykseen, jossa luonnontieteistä kiinnostuneet syventävävät mm. kurssien BI1–BI3, GE2 ja FY7 aiheita asiantuntijoiden johdolla astrobiologian näkökulmasta.
Kurssin sisältö: Kosminen kehitys, luonnonlait, universumin historia, tähtitaivas ja tähtien synty, planeettakunnat, eksoplaneetat, elinkelpoiset vyöhykkeet ja astrobiologia kokoavana teemana.
Opettajat: mm. Vuoden tiedekirja -palkinnon teoksestaan Astrobiologia. Elämän edellytyksiä etsimässä (Ursa) saanut Kirsi Lehto, Esko Valtaoja ja Pasi Nurmi

TAITEIDEN VÄLISET OPINNOT (KU/LI) Lapin mytologia taiteen kautta (TA2)
Kurssilla hyödynnetään kuvataidetta, nykyvalokuvausta sekä luonnossa liikkumista Lapin tähtitaivaan mytologiaan ja kansanperinteeseen tutustumisessa. Kurssilla myös valmistellaan kesälukion loppujuhlan ohjelmaa.
Opettajat: Brita Turunen, Hansi Harjunharja ja Henna Mattila

Lisäksi kesälukiossa on mahdollista suorittaa Arktisen aikavaelluksen opaskoulutus, johon kuuluvat TO1-kurssin aiheet sekä opetusta Galileo-satelliittipaikannuksesta, avaruussäästä ja revontulista.

Kevon tutkimuslaitoksen ympäristössä on mainiot mahdollisuudet tehdä vapaa-ajalla uinti- ja soutureissuja Kevojärvellä, pieniä vaellusmatkoja ympäristöön (sallituilla poluilla/Kevon luonnonpuisto) ja nuotioistuntoja. Iltaisin on mahdollisuus saunomiseen tiettyinä aikoina. Kesälukion ohjelmaa keventää ja porukkaa tiivistää yhteinen loppujuhlan valmistelu mm. sirkus- ja musiikki-improvisaation ja kuvataiteen keinoin sekä maailmankaikkeudesta filosofointi iltanuotiolla.