TUTKIMUS-
RETKIÄ KOSMOKSEEN

Sodankylä ja Utsjoki
25.7.–5.8.2022

Koronavirustiedote

Lue, kuinka pandemia vaikuttaa kesälukioihin.

 

KOHDERYHMÄ
Lukiolaiset, lukioon siirtyvät nuoret, muut toisen asteen opiskelijat ja aikuisopiskelijat

REHTORI
Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja, avaruusfysiikan professori, FT Eija Tanskanen.

JÄRJESTÄJÄT
Sodankylän geofysiikan observatorio, Aikavaellus ry, Ohcejoga Utsjoen Ursa ryLapin yliopisto ja Kesälukioseura

LISÄTIETOJA
Eija Tanskanen, eija.tanskanen@sgo.fi,
050 566 3264. Lue lisää Arktisesta aikavaelluksesta.

KESÄLUKIOON HAKEMINEN
Täytä lomake 30.6. mennessä. Tämän jälkeenkin voi tiedustella viime hetken paikkoja.

OSALLISTUMISMAKSU (lue lisää)
Täysihoito (sis. opetus, majoitus, ateriat, kuljetukset kurssipaikalle, vapaa-ajanohjelma)
420 €/ 1–2 kurssia (2–4 op)
Ilman täysihoitoa (sis. opetus, kuljetukset kurssipaikalle, lounas, välipala)
200 €/kurssi tai 2 op (sis. opetus, ruokailu lisämaksusta)

Voit myös valita toiselle viikolle täysihoidon ja toiselle viikolle pelkän opetuksen (210 + 100 = 310 €).

Huom! Taidekurssille tarvitset piirustusvälineet ja luonnonlehtiön sekä pienen valikoiman omaan käyttöön soveltuvia värejä sekä maalauspohjia (A3 lehtiö).

Peruutusehdot: vastaavat Kesälukioseuran peruutusehtoja.

Huom! Kesälukio järjestetään, jos siinä on vähintään 15 osallistujaa. Kaikki hakijat eivät välttämättä mahdu mukaan.

Logo: Oulun yliopisto
Logo: Lapin yliopisto
Turun yliopiston logo
Aikavaellus ry logo
Logo: Ohcejoga Utsjoen Ursa ry

Tiede ja taide yhdistyvät polaarialueella Utsjoella ja Sodankylässä. Tervetuloa tutkimusretkille kosmokseen tieteen ja taiteen keinoin sekä oppimaan maailmankaikkeudesta huippuasiantuntijoiden johdolla!

Kesälukiossa revontulifysiikan, astrobiologian ja avaruusteknologian aiheet yhdistyvät taiteen moniin maailmoihin ja saamelaiseen mytologiaan.

Luonnontieteistä kiinnostuneet tutustuvat avaruuden löytöretkiin, lähitähteemme Aurinkoon sekä elämän edellytyksiin planeetallamme.

Taideaineiden jaksossa taas tutustutaan Lapin tähtitaivaan mytologiaan ja nykytaiteen tapoihin tutkia ja visioida planeettamme mahdollisia tulevaisuuksia.

Kummankin kurssin kesälukiolaiset vaeltavat noin 14 km pituisen Arktisen aikavaelluspolun kahden päivän aikana. Vaelluksen aikana käsitellään kurssien sisältöjä. Loppujuhla rakennetaan yhdessä mm. sirkus- ja kuvataidetta sekä musiikkia yhdistäen.

Opetus

Opetus tapahtuu Utsjoella Kevon tutkimuslaitoksen luonnonkauniissa ympäristössä, Sodankylässä Tähtelän observatorioympäristössä sekä Arktisen aikavaelluksen luontopoluilla. Kunkin kurssin/opintojakson laajuus on 38 t (2 op).

Merkintä v kurssikoodin edellä viittaa aiemman opetussuunnitelman mukaiseen kurssiin. Opinnot soveltuvat hyvin myös uuden opetussuunnitelman mukaisesti lukio-opintojaan suorittavalle. Tällöin suoritetaan yksi tai kaksi 2 op laajuista teemaopintojen soveltavaa opintojaksoa.

Opiskelija voi valita joko toisen kursseista/opintojaksoista, tai suorittaa molemmat.

TEEMAOPINNOT (FY/BI/GE) Elinkelpoinen planeettamme (vTO1/TO)
Kurssin tavoite: Perehdyttää opiskelija planeettaamme suojaavaan magneettikenttään ja ilmakehään sekä Maa-planeetan ja sen eliökunnan syntyyn ja kehitykseen sekä lähiaurinkomme myrskyihin. 
Kurssin sisältö: Tutustumme astrobiologiaan sekä geo- ja avaruusfysiikkaan syventäen mm. kurssien vBI1–vBI3, vGE2 ja vFY7 (moduulit BI1-BI4, GE2 ja FY8) aiheita. Aiheita ovat mm. kosminen kehitys, universumin historia, tähtitaivas, elinkelpoiset vyöhykkeet sekä maata suojaavat magneettikenttä ja ilmakehä.
Opettajat: Kirsi Lehto, Eija Tanskanen, Antti Kero, Alexandros Binios ja Jouni Envall.

TAITEIDEN VÄLISET OPINNOT/TEEMAOPINNOT (KU/LI/MU) Taiteen monet maailmat (vTA2/vTA3/TO) 
Tavoite: Haemme uusia reittejä opiskelijan omalle taiteelliselle ilmaisulle ja luomme perustaa kestävälle kanssaluomiselle kesälukioryhmän ja luonnon kanssa.
Sisältö: Teemana on elinkelpoinen planeettamme, jota lähestytään tieteen ja taiteen välisen vuorovaikutuksen kautta. Ammennamme myös saamelaisesta maailmankuvasta ja tähtitaivaan mytologiasta. Kurssilla tutustutaan muun muassa moniaistisiin taidementelmiin, prosessinomaisuuteen ja erilaisiin tapoihin kuvata aikaa ja olla läsnä.

 

Muu ohjelma

Iltaisin voi harrastaa sirkusakrobatiaa, saunoa ja filosofoida iltanuotiolla, sekä valmistella yhteistä loppujuhlaa. Valmistuneista töistä kootaan näyttely, joka avataan myös yleisölle. Opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua Luosto Soi -tapahtumaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *