TUTKIMUS-
RETKIÄ KOSMOKSEEN

Utsjoki (vk 30) ja
Sodankylä (vk 31)
25.7.–5.8.2022

Koronavirustiedote

Lue, kuinka pandemia vaikuttaa kesälukioihin.

 

KOHDERYHMÄ
Lukiolaiset, lukioon siirtyvät nuoret, muut toisen asteen opiskelijat ja aikuisopiskelijat

REHTORI
Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja, avaruusfysiikan professori, FT Eija Tanskanen

VARAREHTORIT
Juhani Harjunharja (Utsjoki) ja Mirja Hiltunen (taide)

JÄRJESTÄJÄT
Sodankylän geofysiikan observatorio, Aikavaellus ry, Ohcejoga Utsjoen Ursa ry, Utsjoen kansalaisopisto, Turun yliopisto ja Lapin yliopisto

LISÄTIETOJA
Eija Tanskanen, eija.tanskanen@sgo.fi,
050 566 3264. Lue lisää Arktisesta aikavaelluksesta.

KESÄLUKIOON HAKEMINEN
Täytä lomake 30.6. mennessä. Tämän jälkeenkin voi tiedustella viime hetken paikkoja.

OSALLISTUMISMAKSU (lue lisää osallistumismaksuista)
Täysihoito (sis. opetus, majoitus, ateriat, kuljetukset kesälukion aikana, vapaa-ajanohjelma)
420 €/ 1–2 kurssia (2–4 op)
Ilman täysihoitoa (sis. opetus, kuljetukset kesälukion aikana, lounas, välipala)
200 €/kurssi (2 op)

Voit myös valita toiselle viikolle täysihoidon ja toiselle viikolle pelkän opetuksen (210 + 100 = 310 €).

Huom! Taidekurssille tarvitset piirustusvälineet ja luonnonlehtiön sekä pienen valikoiman omaan käyttöön soveltuvia värejä sekä maalauspohjia (A3 lehtiö).

Hae apurahaa osallistumismaksuun.

Peruutusehdot: vastaavat Kesälukioseuran peruutusehtoja.

Huom! Kesälukio järjestetään, jos siinä on vähintään 15 osallistujaa. Kaikki hakijat eivät välttämättä mahdu mukaan.

Logo: Sodankylän geofysiikan observatorio, Oulun yliopisto
Logo: Lapin yliopisto
Logo: Turun yliopisto
Aikavaellus ry logo
Logo: Ohcejoga Utsjoen Ursa ry
sápmi
sápmi
suomi
suomi

Tiede ja taide yhdistyvät polaarialueella Utsjoella ja Sodankylässä. Tervetuloa tutkimusretkille kosmokseen tieteen ja taiteen keinoin sekä oppimaan maailmankaikkeudesta huippuasiantuntijoiden johdolla!

Kesälukiossa revontulifysiikan, astrobiologian ja avaruusteknologian aiheet yhdistyvät taiteen moniin maailmoihin ja saamelaiseen mytologiaan.

Luonnontieteistä kiinnostuneet tutustuvat maailmakaikkeuden mittakaavoihin, avaruuden löytöretkiin, lähitähteemme Aurinkoon sekä elämän edellytyksiin planeetallamme.

Taideaineiden jaksossa taas tutustutaan Lapin tähtitaivaan mytologiaan ja nykytaiteen tapoihin tutkia ja visioida planeettamme mahdollisia tulevaisuuksia.

Kummankin kurssin kesälukiolaiset vaeltavat noin 14 km pituisen Arktisen aikavaelluspolun kahden päivän aikana. Vaelluksen aikana käsitellään kurssien sisältöjä. Loppujuhla rakennetaan yhdessä mm. sirkus- ja kuvataidetta sekä tiedettä ja musiikkia yhdistäen.

Opetus

Opetus tapahtuu Utsjoella Kevon tutkimuslaitoksen luonnonkauniissa ympäristössä (vk 30), Sodankylässä Tähtelän observatorioympäristössä (vk 31) sekä Arktisen aikavaelluksen luontopoluilla (vk 30).

Kunkin kurssin/opintojakson laajuus on 38 t (2 op). Opiskelija voi valita joko toisen kursseista/opintojaksoista, tai suorittaa molemmat. Merkintä v kurssikoodin edellä viittaa aiemman opetussuunnitelman mukaiseen kurssiin. Opinnot soveltuvat hyvin myös uuden opetussuunnitelman mukaisesti lukio-opintojaan suorittavalle. Tällöin suoritetaan yksi tai kaksi 2 op laajuista teemaopintojen soveltavaa opintojaksoa.

TEEMAOPINNOT (FY/BI/GE) Havaitseva avaruustiede (vTO1/TO)
Kurssin tavoite: Perehdyttää opiskelija planeettaamme suojaavaan magneettikenttään ja ilmakehään sekä Maa-planeetan ja sen eliökunnan syntyyn ja kehitykseen sekä lähitähtemme Auringon myrskyihin. 
Kurssin sisältö: Tutustumme astrobiologiaan sekä geo- ja avaruusfysiikkaan syventäen mm. kurssien vBI1–vBI3, vGE2 ja vFY7 (moduulit BI1–BI4, GE2 ja FY8) aiheita. Aiheita ovat mm. kosminen kehitys, universumin historia, tähtitaivas, elinkelpoiset vyöhykkeet, maata suojaavat magneettikenttä ja ilmakehä sekä satelliittiteknologia.
Opettajat: Kirsi Lehto, Eija Tanskanen, Antti Kero, Alexandros Binios ja Jouni Envall

KUVATAIDE/TAITEIDEN VÄLISET OPINNOT/TEEMAOPINNOT (KU/LI/MU) Taiteen monet maailmat (KU4/vTA2/TO) 
Tavoite: Haemme uusia reittejä opiskelijan omalle taiteelliselle ilmaisulle ja luomme perustaa kestävälle kanssaluomiselle kesälukioryhmän ja luonnon kanssa.
Sisältö: Teemana on elinkelpoinen planeettamme, jota lähestytään tieteen ja taiteen välisen vuorovaikutuksen kautta. Ammennamme myös saamelaisesta maailmankuvasta ja tähtitaivaan mytologiasta. Kurssilla tutustutaan muun muassa moniaistisiin taidementelmiin, prosessinomaisuuteen ja erilaisiin tapoihin kuvata aikaa ja olla läsnä. Puheenvuoroja tullaan kuulemaan myös paleo-, bio- ja videotaiteesta.
Opettajat: Mirja Hiltunen, Julia Kukkonen, Hennakaisa Kinnunen ja Brita Turunen

Muu ohjelma

Iltaisin voi harrastaa sirkusakrobatiaa, saunoa ja filosofoida iltanuotiolla, sekä valmistella yhteistä loppujuhlaa. Valmistuneista töistä kootaan näyttely, joka avataan myös yleisölle. Luosto Soi -tapahtuman pääkonsertti sisältyy kesälukion osallistumismaksuun. Lisätietoja: luostosoi.fi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.