ASTRO-
BIOLOGIAN
KESÄLUKIO

Tuorla, Kaarina
25.–30.7.2022

Koronavirustiedote

Lue, kuinka pandemia vaikuttaa kesälukioihin.

 

KOHDERYHMÄ
Lukiolaiset, muut toisen asteen opiskelijat ja aikuisopiskelijat

REHTORI
FT, dosentti Kirsi Lehto

JÄRJESTÄJÄ
Aikavaellus ry

LISÄTIETOJA
Kirsi Lehto, klehto@utu.fi, 050 338 2824.
Lue lisää kesälukiosta: astrobiologia.fi. Lue lisää aikavaelluksesta.

KESÄLUKIOON HAKEMINEN
Täytä lomake 30.5. mennessä. Tämän jälkeenkin voi tiedustella viime hetken paikkoja.

OSALLISTUMISMAKSU (lue lisää osallistumismaksusta)
Täysihoito (sis. opetus, majoitus, ateriat, iltaohjelma)
350 €
Ilman täysihoitoa (sis. opetus, lounas, iltaohjelma)
130 €

Hae apurahaa osallistumismaksuun.

Peruutusehdot: Kesälukiopaikka tulee vahvistaa ja osallistumismaksu maksaa 23.6. mennessä. Vahvistamaton paikka voidaan luovuttaa varasijalla olevalle hakijalle. Vahvistuksen jälkeen osallistumisen voi perua vielä 4.7.2022 mennessä  ja anoa Aikavaellusyhdistykseltä osallistumismaksun palautusta. Jos vahvistettu kurssipaikka perutaan mainitun takarajan jälkeen, ei osallistumismaksua lähtökohtaisesti enää palauteta (pois lukien sairastumistapaukset).

Huom! Kesälukio järjestetään, jos siinä on vähintään 15 osallistujaa. Kaikki hakijat eivät välttämättä mahdu mukaan.

Aikavaellus ry logo
Logo: Turun yliopisto

Mikä ihmeen astrobiologia? Astrobiologian kesälukiossa tutustumme elämän edellytyksiin maailmankaikkeudessa, erilaisissa planeettakunnissa ja planeetoilla, sekä oman eliökuntamme syntyyn ja kehitykseen.

Kesälukioissa tutustutaan elämän edellytyksiin maailmankaikkeudessa, erilaisissa planeettakunnissa ja eri planeetoilla. Erityisesti fokusoimme elämän edellytyksiin, olemassaoloon ja kehityshistoriaan omalla kotiplaneetallamme. Samoja teemoja käsitellään myös Tutkimusretkiä kosmokseen -kesälukiossa Sodankylässä ja Utsjoella.

Astrobiologian kesälukio järjestetään luonnonkauniissa miljöössä Tuorlassa, Avaruuspuisto Väisälän tiloissa. Majoittua voi viihtyisän puistomaisessa ja historiallisessa ympäristössä Tuorlan majatalossa Kuusistonsalmen rannalla.

Viimeisenä kurssipäivänä teemme kertauksenomaisen katsauksen maailmankaikkeuden, Maa-planeetan ja eliökunnan historiaan vaeltamalla 14 km pituisen aikavaelluksen, joka on maailman 14 miljardin historiaa vastaava aikajana. Vaelluksemme päätyy Turun yliopiston eläintieteelliseen museoon.

Opetus

Päivittäinen opetus muodostuu neljästä oppitunnista, jotka jaetaan Utsjoen kesälukioryhmän kanssa. Lisäksi teemme ryhmätöitä ja keskustelemme kunkin päivän aiheista iltanuotioiden ympärillä.

Olisi suotavaa että opiskelijat toisivat mukanaan oman tietokoneen.

Kesälukion laajuus on 38 tuntia, joka koostuu päivittäisistä luennoista ja harjoitustöistä (5 x 4 tuntia, klo 9–15, ruokatunti 2 h), ryhmätöistä ja iltakeskusteluista (5 x 2 tuntia), sekä päätöspäivän opastetusta aikajanavaelluksesta (8 h)

TEEMAOPINNOT (FY/BI/GE) Astrobiologia (vTO1/TO)
Kurssin tavoite: hahmottaa, miten kosminen kehitys ja planeetan olosuhteet ovat tuottaneet elämän perusedellystykset, mitä elämä on, miten se on syntynyt ja kehittynyt Maa-planeetalla, ja miten eliökunta ja planeetan olosuhteet vaikuttavat toisiinsa. Pohtia myös elämän mahdollista esiintymistä muilla taivaankappaleilla sekä teknisen sivilisaation kehittymismahdollisuuksia tulevaisuudessa. 
Kurssin sisältö: Käymme läpi maailmankaikkeuden, Maa-planeetan ja sen eliökunnan historian tärkeimpiä kehitysvaiheita, ja esittelemme niitä tekijöitä, lainalaisuuksia ja prosesseja jotka ovat olleet oleellisen tärkeitä elämän olemassaolon kannalta. Näihin aiheisiin kuuluvat mm. maailmankaikkeuden synty, luonnonlait, tähtien synty, planeettakunnat, eksoplaneetat ja elinkelpoiset vyöhykkeet.
Biologian ja geologian luennoilla käsittelemme elämän määritelmää ja olemusta, ja sen olemassaolon edellytyksiä ja reunaehtoja. Esittelemme elämän syntyyn liittyviä tekijöitä, eliökunnan kehittymistä ja muuttumista aikakausien kuluessa, ja miten elämä ja Maan fysikaalinen ympäristö ovat kautta aikojen vaikuttaneet toisiinsa. Päädymme lopuksi pohtimaan ihmisen lajin nousua planeetan hallitsevaksi lajiksi, ja teknisen sivilisaation vaikutuksia planeetalla. Opetus kattaa soveltaen lukion biologian moduulin BI1 (vBI1 osittain) sekä syventää lukion fysiikan ymmärrystä.
Opettajat: Kirsi Lehto, Pasi Nurmi, Maija Karala, Aleksi Elovaara ja Kosti Koistinen

Muu ohjelma

Iltaohjelmamme sisältävät erilaisia hauskoja vapaa-ajan aktiviteetteja: katselemme planetaario-ohjelmaa, saunomme, soutelemme Kuusistonsalmella, ja istumme ja vietämme iltaa nuotiolla tai uimarannalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.